East Coast Whisky Club

whisky bakgrund

East Coast Whisky Club


East Coast Whisky Club är en ideell förening som startade sin verksamhet i februari 2008 och hade då sitt säte i Jönåker utanför Nyköping.

Initiativtagare var Thomas (Gson) Gustavsson som vid första mötet valdes till klubbens ordförande. Första mötet avnjöts av 6 st Whiskyentusiaster varav idag är endast Peter Fredriksson fortfarande aktiv. Klubben beslutade då att vi skall prova all slags Whisky och provningarna skall dokumenteras. Vi är från början alla noviser men har ett brinnande intresse för whisky. Klubben har idag 20 medlemmar och ska ha ett maxantal på 25 st. Behöriga till medlemskap är individ vilken rekommenderats av medlem. Medlem väljs in av övriga medlemmar med enkel majoritet.

Vårt Syfte


Klubbens syfte är att verka för ökad kunskap och intresse för whisky. Verksamheten skall bedrivas i form av att arrangera provningar, resor tillsammans med andra intresserade whiskyälskare samt med särskild målsättning att en trevlig gemenskap och ha förståelse för varandras okunskap i detta. Klubben vänder sig till människor i alla åldrar (från 20 år), oavsett bakgrund. Klubben jobbar aktivt för att motverka all form av diskriminering.

Vårt Mål


Vid provtillfällena som går av stapeln fyra gånger per år, varav en är också samtidigt årsmöte, provas alltid minst 2 st nya whiskys. Provningen genomföres med avsedda whiskyglas vilka förhöjer smakupplevelsen. Innan varje provning serveras lättare måltid.

Vilka sorters whisky vi skall prova bestämmer arrangören själv och vi inriktar oss egentligen inte mot något visst område, distrikt eller speciellt destilleri även om den mesta whiskyn vi provat är från Skottland. Tanken är att vi också att vi ska besöka whiskyfestivaler, destillerier och även resor till Skottland.

tunnor bakgrund

Whisky


Beroende på typ av whisky och whiskydrickarens preferenser dricks whisky som den är (straight), alternativt späds den en aning med vatten (spädning med några droppar vatten förändrar smakupplevelsen och andra smaker träder fram). Det förekommer att whisky dricks kyld med några isbitar i glaset - vilket ofta kallas on the rocks. Detta är vanligare med blended whisky och ses ofta som ett amerikanskt sätt att dricka whiskey, medan whiskydrickare som uppskattar aromrik maltwhisky brukar föredra att dricka den rumstempererad. Ett glas med outspädd whisky kallas ibland för en "whiskypinne".

Typer av whisky


  1. Blended Grain Whisky är en blandning av grainwhisky från ett eller flera olika destillerier.
  2. Blended Malt Whisky är maltwhisky från flera destillerier som blandats.
  3. Blended Whisky är en blandning av malt- och grainwhisky från ett eller flera olika destillerier.
  4. Cask Strength är whisky som inte har spätts ut med vatten vid buteljeringen (vilket annars är normalt för att nå ner till önskad alkoholhalt). Whiskyn håller alltså samma alkoholhalt som den naturligt fått vid fatlagringen efter avdunstning av "änglarnas andel".
  5. Pure Malt Whisky är ett uttryck för maltwhisky från ett eller flera destillerier. Det har framför allt använts av Glenfiddich. Uttrycket är nu förbjudet enligt Brittisk lag eftersom det förvirrat konsumenter.
  6. Single Malt Whisky är maltwhisky som endast kommer från ett destilleri.
  7. Single Cask är whisky som endast kommer från ett fat.
  8. Vatted Whisky är whisky från flera destillerier som blandats, en äldre benämning för blended som inte längre är tillåten enligt brittisk lag. Black Ribbon, den 21-åriga, är ett exempel.

Interna Länkar

© 2025 | East Coast Whisky Club