East Coast Whisky Club är en ideell förening som startade sin verksamhet i februari 2008 och hade då sitt säte i Jönåker utanför Nyköping.
Initiativtagare var Thomas (Gson) Gustavsson som vid första mötet valdes till klubbens ordförande. Första mötet avnjöts av 6 st Whiskyentusiaster varav idag är endast Peter Fredriksson fortfarande aktiv. Klubben beslutade då att vi skall prova all slags Whisky och provningarna skall dokumenteras. Vi är från början alla noviser men har ett brinnande intresse för whisky. Klubben har idag 20 medlemmar och ska ha ett maxantal på 25 st. Behöriga till medlemskap är individ vilken rekommenderats av medlem. Medlem väljs in av övriga medlemmar med enkel majoritet.
Klubbens syfte är att verka för ökad kunskap och intresse för whisky. Verksamheten skall bedrivas i form av att arrangera provningar, resor tillsammans med andra intresserade whiskyälskare samt med särskild målsättning att en trevlig gemenskap och ha förståelse för varandras okunskap i detta. Klubben vänder sig till människor i alla åldrar (från 20 år), oavsett bakgrund. Klubben jobbar aktivt för att motverka all form av diskriminering.
Vid provtillfällena som går av stapeln fyra gånger per år, varav en är också samtidigt årsmöte, provas alltid minst 2 st nya whiskys. Provningen genomföres med avsedda whiskyglas vilka förhöjer smakupplevelsen. Innan varje provning serveras lättare måltid.
Vilka sorters whisky vi skall prova bestämmer arrangören själv och vi inriktar oss egentligen inte mot något visst område, distrikt eller speciellt destilleri även om den mesta whiskyn vi provat är från Skottland. Tanken är att vi också att vi ska besöka whiskyfestivaler, destillerier och även resor till Skottland.
Beroende på typ av whisky och whiskydrickarens preferenser dricks whisky som den är (straight), alternativt späds den en aning med vatten (spädning med några droppar vatten förändrar smakupplevelsen och andra smaker träder fram). Det förekommer att whisky dricks kyld med några isbitar i glaset - vilket ofta kallas on the rocks. Detta är vanligare med blended whisky och ses ofta som ett amerikanskt sätt att dricka whiskey, medan whiskydrickare som uppskattar aromrik maltwhisky brukar föredra att dricka den rumstempererad. Ett glas med outspädd whisky kallas ibland för en "whiskypinne".